Protest pentru salvarea lacului din Parcul Circului din București

Publicat: 11/05/2019, 14:13

Conform Grupului de Inițiativă Civică Lacul Tei, organizator al protestului, problemele legate de scăderea nivelului apei lacului au apărut încă din 2009. Pentru a nu se ajunge la situația în care lacul să fie secat, s-a luat decizia la nivelul administrației parcurilor de a se instala o pompă care, însă, s-a defectat.

„Apa din Lacul din Parcul Circului este într-o continuă scădere, nivelul apei atingând acum o cotă dramatică. Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei face demersuri pentru rezolvarea acestei probleme încă din 2013. Până acum lacul a fost alimentat artificial prin pompare de apă dintr-un puț adiacent, dar din toamnă s-a stricat pompa care nici până astăzi nu a fost înlocuită, cu toate discuțiile purtate cu administratorii lacurilor și parcurilor. S-a cumpărat o pompă nouă, s-a montat, a mers o oră, s-a stricat și tot așa. La Primăria Generală ne-a fost promisă o întâlnire și așteptăm să fim chemați în cursul lunii mai”, a declarat pentru agenția de presă MEDIAFAX, Silvia Cruceru, reprezentant al Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei.

Cei mai mulți dintre cei care au dat curs invitației de a se alătura protestului au fost bucureșteni care locuiesc în cartierele din vecinătatea parcului. Protestul a fost unul pașnic pe parcursul căruia s-au distribuit fluturași și s-au afișat mesaje în scopul de a se atrage atenția asupta necesității protejării mediului înconjurător și a lacului. Potrivit organizatorilor, la manifestație au participat peste 200 de persoane.

„În primul rând vrem să atragem atenția asupra deteriorării în general a mediului înconjurător, prin acțiunile mai puțin bine gândite ale unor autorități. În mod special, vrem să atragem atenția asupra situației în care se află Parcul Circului pe care îl vedeți acum cât de jalnic arată. El a fost o minune de parc, ne le leagă foarte multe amintiri din copilărie. De obicei, în această perioadă a anului, lacul era plin de nuferi galbeni care sunt unicat sau o specie protejată în România. Acum, este o amintire groaznic de tristă a ceea ce a fost. Există un studiu făcut de experți legat de posibilele cauze care au dus aici. Una dintre cauze este legată de clădirea cea mai nouă și înaltă aflată la intersecția dintre Lacul Tei și Barbu Văcărescu, pentru că tot ce s-a săpat acolo au deviat izvoarele care alimentau lacul, betonarea excesivă. Dezastrul a fost generat de intervenția nefastă a omului”, a declarat Cristina Vanea.

Paul, o altă persoană venită să susțină protestul a spus: „Eu sunt dintr-un cartier vecin, sunt mâhnit de ce se întâmplă. Îmi pare rău de lacul ăsta, de aceea sunt aici. Parcul arăta mai bine, lacul era mai plin, nuferi, păsări. Acum, priviți cum este. Tragic este că apele se retrag din ce în ce mai mult și nimeni nu face nimic”.

Reprezentanții Grupului de Inițiativă Civică Lacul Tei susțin faptul că întârzierea unor decizii care să salveze parcul poate avea o repercusiune gravă asupra biodiversității din zonă.

„Din punct de vedere al biodiversității, lacul este unic în București, prin prisma florei și faunei. Lacul a fost creat împreună cu Parcul Circului și clădirea Circului ca un tot unitar în 1860. Lacul are lotuși roz, vara este o minunăție, deja au început să înfrunzească, sunt rațe, lișițe, pești, pescăruși deci ceva cu totul și cu totul deosebit. Vara am avut seri de astronomie pe care le-am ținut pe peluză acum un an, la care au venit 3.000 de oameni”, a mai declarat Silvia Cruceru.

Protestul s-a derulat pe parcursul a două ore.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Simona Halep a fost exclusă. Este cea mai grea lovitură pentru marea campioană
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×